Good morning miss!!! How are you miss? - Reisverslag uit Pokhara, Nepal van Kirsten Geurken - WaarBenJij.nu Good morning miss!!! How are you miss? - Reisverslag uit Pokhara, Nepal van Kirsten Geurken - WaarBenJij.nu

Good morning miss!!! How are you miss?

Door: Kirsten

Blijf op de hoogte en volg Kirsten

24 November 2008 | Nepal, Pokhara

Hallo allemaal!

Heel erg bedankt voor de leuke en lieve berichtjes, echt superleuk om te lezen! Hoe is het inmiddels in Nederland? Hier met overdag zo’n 20-25 graden gaat het in ieder geval prima.

Na de 10-daagse introductieperiode met alle vrijwilligers is de tijd aangebroken om Engelse les te gaan geven op een Nepalese school. Na een paar observatiedagen in de klas bij de Nepalese leerkrachten zijn we afgelopen dinsdag echt begonnen. Om een goed beeld te geven van het leven wat ik hier nu heb zal ik een typische dag uit de afgelopen week beschrijven. Samen met Bianca leven we in principe bij een Nepalese familie waarvan Indira onze gastvrouw is en Stan de heer des huizes. Zij runnen een hotel, het Mountain House. Wij slapen niet in een hotelkamer, maar in een kamer naast de kamer van Indira en Stan.

Na een heerlijk nachtje slapen in ons kamertje worden we helemaal uitgerust rond een uurtje of 7 wakker gemaakt door het geluid van vogels. Omdat we pas om 10u. op school hoeven te zijn, hebben we nog ruim tijd om onze dag te beginnen. Na een douche (die soms koud kan zijn…) kunnen we aan Indira doorgeven wat we als ontbijt willen. In de grote tuin van het Mountain House eten we onze kom yoghurt met muesli en fruit en nemen we onze lesvoorbereidingen nog even door. Dan komt de grootste uitdaging van de dag. Al linksrijdend en flink bellend met onze fietsbel door gebrek aan verkeersregels, moeten we ons door het drukke verkeer zien te krijgen naar de school. Dit staat echt compleet in tegenstelling tot de manier waarop de dag begint, het is stoffig door het opwaaiende zand, rokerig omdat er overal afval wordt verbrand en door het constante getoeter kan je elkaar niet eens verstaan! Voordat we aankomen op de school moeten we eerst een sloppenwijk door. De mensen zien er echt zo onverzorgd uit en soms zie je mensen uit een kapotte waterleiding water halen omdat er geen andere tap is. Eenmaal op de school word je meteen omringd door een bende Nepalese kinderen die allemaal je aandacht willen, willen voelen aan je haar, je huid aan willen raken omdat het zo’n rare kleur heeft enz. De lerarenkamer is een klein benauwd hokje waar iedereen kan zitten. Het hoofd van de school zit er ook, maar dan aan een groot bureau. Het is een aparte vrouw, ze geeft de indruk dat ze het enorm druk heeft en aan belangrijke zaken werkt, maar eigenlijk zit ze gewoon de hele dag de krant te lezen en samen met andere leraren radio te luisteren. De leraren hier wonen soms ook in de sloppenwijk en zijn vaak niet of nauwelijks geschoold. Het is dan bij de meesten ook erg lasting om je verstaanbaar te maken en om ze te verstaan omdat ze maar een paar woorden Engels kennen. De kinderen beginnen de ochtend met het zingen van het volkslied en het doen van een soort gymnastiekoefeningen. Dit allemaal keurig in rijen opgesteld! Eenmaal in de klas word je door de kinderen onthaald met een gezamelijk Good morning miss! How are you miss! Echt heel grappig om te horen. Ik geef les aan class 3, 4 en 5 en als Bianca voor de klas staat neem ik van class 1 en 2 steeds 6 kinderen apart om wat meer individuelere les te geven. De lessen op zich zijn erg moeilijk omdat ook de kinderen maar een beperkte Engelse woordenschat hebben en omdat ze natuurlijk allemaal aandacht van ons willen. Dit alles kan soms erg frustrerend zijn omdat je zoveel wil maar het niet allemaal kan. Toch zijn er genoeg leuke en ontroerende momenten om energie uit te halen! Tussen de middag eet ik mee met de Nepalese leraren. Het eten wordt gemaakt in de lerarenkamer en het is elke dag weer spannend wat het is! Soms een soort rijstpapje, dan weer half ontpopt mais met rauwe knoflook en chilipepertjes… Ik probeer in ieder geval elke dag weer wat nieuws! Na een indrukwekkende en vermoeiende dag, fietsen we naar huis om onze lessen weer voor te bereiden voor de volgende dag. Vaak drinken we nog ergens een lekker kopje thee of een vruchtendrankje in een van de restaurantjes aan het grote meer van Pokhara om de dag nog even door te nemen. Dat hebben we altijd echt verdiend! ‘s Avonds staat er dan het avondeten (elke dag Dal Baath) gekookt door Indira voor ons klaar en de rest van de avond brengen we in de grote gezamelijke keuken door of ergens in een restaurantjes om nog lekker wat te drinken. Aan het eind van de dag val ik echt om een uurtje of 10 in slaap door de vermoeiende dag.

In het weekend hebben we vrij, dan komen 2 andere vrijwilligers (Nadav en Sjoerd) onze kant op om gezellig het weekend door te brengen. De afgelopen 2 weekenden hebben we heerlijk geroeid op het meer naar de World Peace Pagoda, mooie wandeltochten gemaakt door de bergen, een Nepalese bruiloft gezien en een tibetaans vluchtelingenkamp, mooie tempels en monniken kloosters bezocht. Erg leuk dus!!

Zo, dat was het dan weer zo ongeveer. Ik ga lekker naar mijn bed toe en ik kijk alweer uit naar de berichtjes van jullie!

Liefs,
Kirsten

• 24 November 2008 - 17:07

Harm:

Heej Kirsten,

Weer een leuk verhaal! Fijn dat je het naar je zin hebt. Keep up the good work!

gr Harm

• 24 November 2008 - 17:18

Francis:

Hoi Kirsten!
    Mooi verhaal weer zeg!
    Eet maar lekker veel pepers; kun je bart verslaan! ;)
    Je hebt wel heeeerlijk weer; het sneeuwt hier gewoon!!
    Liefs Francis

• 24 November 2008 - 17:36

Hee Kirsten:

Heel leuk om weer wat van je te horen! Klinkt goed allemaal zeg! En dat weertje bij jou, ben jaloers op je ;)... ooohooo bij ons lijkt het al midden winter, heel het land is wit!

Meid nog heel veel plezier en succes met alles! We horen weer van je!

X Wil
    Oja.. Bart stuurde me nog een verjaardags-sms namens jullie! Heel leuk!!

• 24 November 2008 - 17:48

Tom:

Mooi dat je het naar je in hebt daarzo! Je bent waarschijnlijk niet de enige die elke dag hetzelfde eet, als ik Bart hoor kan hij er namelijk ook wat van nu hij jouw kookkunsten mist! Veel plezier nog.

Gr Tom

• 24 November 2008 - 18:24

Emma:

He kirsten,

Wat een leuk verhaal weer! En met die foto's erbij kan ik me er helemaal al wat bij voorstellen haha. Wat een tegenstellingen allemaal, een hoop te verwerken elke dag lijkt me!
    Veel plzier en ik kijk uit naar je volgende blog!

xx Emma

• 24 November 2008 - 18:33

Daphne:

Hee Kirsten,

Wat een super-verhaal zeg! En wat een lieve kindjes!!
    Ik had de vorige keer nog niet gereageerd, maar die bungeejump, wow! Ik zou niet eens over die touwbrug durven lopen haha!
    Geniet er nog van,

Groetjes, Daphne

• 24 November 2008 - 18:57

Miranda:

Ha Kirsten,

Erg leuk om te lezen wat je daar allemaal doet. Geniet er lekker van. Het is hier idd koud en er ligt sneeuw!
    Succes verder en nog een hele mooie tijd gewenst.
    xxx Miranda

• 24 November 2008 - 21:16

Rieky:

Indrukwekkend hoor. wat een verschil met ons leventje hier. Raar he, die kinderen in kostschooltenue en dan die sloppenwijken. Succes en geniet.
    Groetjes.
    Rieky
    p.s.Behalve sneeuwen gaat het vannacht ook nog eens 5 graden vriezen!!!Ben wel een beetje jaloers op die temperatuur daar

• 24 November 2008 - 22:11

Miel:

Hej Kirsten!

Ik zie dat jeje prima vermaakt! Ik kom zeker eens eten als je hier Nepalees gaat koken!
    Verders veel succes met de kids en tot het volgende bericht!!!

Kus!
    Miel

• 25 November 2008 - 07:33

Jan:

Hi Kirsten,

Ja dat zijn daar heel andere omstandigheden waar in je werkt. Ik vind het heel indrukwekkend wat je daar allemaal doet. En een enorme ervaring die je een bredere kijk geeft op wat er zich allemaal kan afspelen in het leven. (klinkt wel zwaar hè). Nou ik ben benieuwd naar je volgende bericht!

Groetjes en een knuffel...

• 25 November 2008 - 07:39

Miriam:

Goodmorning miss Geurken!
    Wat een briljant filmpje, is dat het volkslied, het begin van elke ochtend...???
    Je zou zeggen oefening baart kunst, maar toch weinig van terug te zien (horen).
    Kun jij het inmiddels al meezingen? Ben benieuwd of jou nepalees al net zo goed is als hun engels?
    Het ziet er leuk uit met de kindjes! Gaat het goed?

Liefs, Miriam

• 25 November 2008 - 08:17

Mama:

Geweldig! Je hebt nu al een bruiloft bijgewoond/gezien. Wat zijn je verdere wensen ook al weer?

• 25 November 2008 - 09:55

Manon:

Heey Kirsten,
    Wat tof om dit zo allemaal mee te maken. Echt een onvergetelijke ervaring. En die filmpjes, kei leuk!
    Geniet ervan!
    Liefs,
    manon

• 27 November 2008 - 11:32

Heleen T:

eej kirsten,

ik lees nu pas voor het eerst je site. Oftewel zie je foto's het verhaal moet ik nog een andere keer lezen! Mooi hoor daar! Geniet er maar van,

liefs

• 28 November 2008 - 15:03

Marloes :

Hoi Kirsen,
    Wat super om te lezen hoe jouw Nepalese leventje eruit ziet.... Klinkt allemaal erg herkenbaar (heimwee). Echt geweldig wat je daar doet!!
    Smaakt de Dal Baath nog steeds lekker? Ik verlang er hier nog wel eens naar, maar misschien komt het bij jou onderhand je neus uit als je dat dagelijks voorgeschoteld krijgt.
    Geniet er nog van!!!

Marloes van den Heuvel

• 30 November 2008 - 10:02

Anne:

Ha die Kirsten,

Wat leuk om je verhalen te lezen!!! Ik vind het echt super wat je daar allemaal doet op school. Succes en ik ben weer benieuwd naar je volgende verhaal.

Liefs Anne

• 30 November 2008 - 12:55

Petri:

Good afternoon!

Kunnen ze dat ook al? Echt ontzettend schattig die kleine nepaleesjes. 1 x per dag Dal Baath is nog best redelijk toch:)?
    Ben erg benieuwd wat je de volgende keer te vertellen hebt!!!
    Hier alles ok hoor. Beetje koud inderdaad.

Geniet ervan daar, liefs Petri

• 16 December 2008 - 12:21

Mama:

Hoi,
    Bedankt voor je kaartje. Wij ontvingen hem op 15/12. Hoe lang zou hij er over hebben gedaan?
    Ik weet zeker, dat jij een bijzondere kerst en oud en nieuw zal vieren daar in Nepal. Weer een ervaring erbij.
    Kan jij afstand nemen van alle niet zo leuke dingen die je ziet en meemaakt? Denk om jezelf hoor.
    Groeten aan Bianca. Leuke vriendin. Fijn, dat je iemand hebt met wie je even kan kletsen enzo.