Sinterklaas, olifanten en Nepalese invloeden! - Reisverslag uit Pokhara, Nepal van Kirsten Geurken - WaarBenJij.nu Sinterklaas, olifanten en Nepalese invloeden! - Reisverslag uit Pokhara, Nepal van Kirsten Geurken - WaarBenJij.nu

Sinterklaas, olifanten en Nepalese invloeden!

Door: Kirsten

Blijf op de hoogte en volg Kirsten

15 December 2008 | Nepal, Pokhara

Hallo allemaal!

Tot mijn verbazing zie ik dat ik alweer 3 weken niets van me heb laten horen! De tijd gaat hier echt zo ontzettend snel, het lijkt als gisteren dat ik het vorige bericht geplaatst heb. En in de afgelopen 3 weken heb ik niet stilgezeten...

Allereerst is Sinterklaas ook in Nepal aangekomen! Samen met de andere vrijwilligers uit Pokhara (Bianca, Lianne, Sjoerd en Nadav) hebben we een supergezellige avond gehad met, jawel, pepernoten (!), chocolademunten en cadeaus met uiteraard de bijbehorende gedichten! Grappig dat je die pepernoten toch meer gaat waarderen nu ik in Nepal zit. Ook met de familie waar ik verblijf hebben we Sinterklaas gevierd. Iedereen mocht zijn schoen zetten nadat er, uiteraard in het Nederlands, sinterklaasliedjes werden gezongen. Toch leuk om wat Nederlandse dingen te doen zover van Nederland!

En het werk als leerkracht op de school verveelt nog steeds niet! Dat is trouwens ook echt onmogelijk, aangezien er altijd wel dingen gebeuren die je niet verwacht. Naast de superlieve, soms toch ook wel erg vies en ongezond uitziende maar zeker schattige nepalese kindjes die het lesgeven erg afwisselend maken, wijzigen daarnaast plannen en roosters en dergelijke hier regelmatig. Zo kan het dus zomaar gebeuren dat je wanneer je denkt dat de kinderen examens hebben en je geen les hoeft te geven, er dus geen examens zijn en je dus wel les moet geven... Of dat er opeens een staking is ivm politieke zaken (meer horen we er niet van…) en er totaal geen vervoer is en dus alles gesloten is. Of dat de Nepalese stagiaires afscheid nemen van de school en er na het derde uur geen lessen meer zijn en er een soort van afscheidsceremonie gehouden wordt. Hier werden ook Bianca en ik bij betrokken. Als er in Nepal afscheid genomen wordt worden de gezichten roodgekleurd met een soort poeder. Dus ook de stagiaires werden rood gekleurd na een lange speech in het Nepalees door het hoofd van de school. Tijdens die speech echter, kregen we al zo’n vermoeden dat wij er ook bij betrokken werden toen we af en toe ‘volunteers’, ‘Holland’ en ‘Bianca en Kirsten’ tussen het onverstaanbara Nepalese gebrabbel. En ja hoor, onze vermoedens klopten, ook wij werden rood gekleurd! Het grappige was dat we die dag net onze Nepalese pakjes aanhadden. Zo leken we net echte Nepalese leerkrachten! Die Nepalese pakjes, oftewel Kurtha’s, hadden we na een leuk dagje shoppen in allerlei stoffenwinkels helemaal op maat laten maken door een kleermaker. Dat was echt leuk om te doen! En zien we er niet leuk uit samen?

Bianca en ik doen naast het lesgeven ook andere leuke dingen samen. Elk weekend gaan we samen gezellig op stap om de omgeving te verkennen. Dit leidt tot leuke uitstapjes en mooie foto’s! En ook afgelopen weekend zijn we weer lekker weggeweest. Dit keer echter zijn we met de hele groep vrijwilligers voor 3 dagen weggegaan naar het National Park ‘Chitwan’. En hier hebben we echt gave dingen gedaan! Na een vermoeiende busreis in een local bus (een bus die dus niet gebouwd is op westerse lengtematen… ) hebben we eerst een mooie zonsondergang gezien en een cultural program gehad waar we echt gave Nepalese dansen zagen. De volgende dag zijn we op jeepsafari gegaan. Lekker op hobbelige wegen door de jungle crossen om tijgers, neushoorns, krokodillen, wilde zwijnen en andere wilde beesten proberen te spotten. Helaas hebben we de tijger niet gezien (we vonden wel een verse pootafdruk van de tijger!) maar de andere dieren wel! Echt gaaf. De dag daarna stond in het teken van de olifant. Knuffelen met olifanten, badderen met olifanten en rijden op olifanten. Daarnaast hadden we ook een kanotocht waarbij we tussen de krokodillen door voeren! En ook tijdens de elephantsafari kregen we de kans om wilde beesten zoals neushoorns, herten en wilde zwijnen te spotten. Echt zo super om op zo’n enorm beest te zitten en je er helemaal aan over te geven! Na de olifantenervaringen hadden we die avond nog een sinterklaasavond met de vrijwilligers groep. Rondom een kampvuurtje met lekkere Nepalese hapjes gezeten werden de cadeaus uitgewisseld en de (jawel) Engelse gedichten voorgelezen. Het was nog een heel karwei om een gedicht in het Engels te schrijven, maar het is me gelukt! Ook deze avond was weer geweldig! De dag erna moesten we helaas alweer terug. Dus Bianca en ik propten ons weer in het busje en reden terug naar onze Nepalese thuisbasis. Maar, toen we er bijna waren stopte de bus ineens en kregen we te horen dat er waarschijnlijk een staking was. Dus moisten we de laatste 6 km. lopen. Na een reis van zo’n 5 uur, vonden we dat niet erg dus gingen we op pad. We waren al heel erg benieuwd naar de staking en verwachtte een hoop oproer enzo. Maar toen we bij de grens van het centrum van Pokhara waren zaten daar 5 mannetjes op een bankje een beetje niks te doen en alleen maar het verkeer tegen te houden. Wel een beetje een tegenvaller hoor! ;) Maar goed, na toch weer 3, zeker supergezellige, avonden van huis weg te zijn, was het toch weer fijn om ons geliefde Dal Bhat van Indira voorgeschoteld te krijgen en gezellig in de keuken te kletsen met de familie!

Ik ga er maar weer eens mee stoppen. Veel plezier daar in Nederland, en tot snel maar weer!

Liefs vanuit Pokhara!
Kirsten

• 16 December 2008 - 19:27

Harm:

Heej Kirsten,

Fijn om te lezen dat het nog steeds goed gaat in Nepal. Echt gaaf met die olifanten! Veel succes nog verder!

gr Harm

• 16 December 2008 - 21:08

Rieky:

Wat een ervaringen weer. Had je dat zelf allemaal verwacht?
    Geniet ervan
    Rieky

• 17 December 2008 - 07:40

Daphne:

Super zeg, die foto's ook! Heel veel plezier nog!!

• 17 December 2008 - 13:01

Harm:

Ha kirsten! Wat een verhaal weer!! Pas je wel een beetje op met kanoen tussen de krokodillen? Zou lullig zijn als je er in valt!

Toch leuk om te vermelden dat jij in Nepal meer aan sinterklaas hebt gedaan dan de hele familie Voet samen :)

Groetjes!

• 17 December 2008 - 15:11

Geertje:

Hi Kirsten!

Wat een lange verhalen!! Leuk dat je zoveel meemaakt! Vooral de foto van je op maat gemaakte lerarenpak vind ik mooi!! Cool dat je zo met die olifanten kon knuffelen!!
    Leuke dingen!!
    Hier alles goed. Flink aan het hiken in de bergen aan het eind van de wereld vlakbij Antartica!! Koud! Supermooi.

Ik mail je snel weer, mijn tijd is nu op
    Kussen!!

• 17 December 2008 - 17:31

Yvonne:

Jee, wat klinkt dat allemaal goed zeg! Leuk verhaal! Fijn ook dat je toch nog gezellig sinterklaas hebt kunnen vieren! Uit Nederland weinig nieuws: ben nog steeds een scriptie aan het schrijven... Tot snel!
    kus Yvo

• 18 December 2008 - 18:46

Wil:

Hee Kirsten!

De tijd zal wel voorbij vliegen voor je, goed teken gelukkig!
    echt leuk je verhalen te lezen en die olifanten... fantastisch zeg!

Dikke kus

• 18 December 2008 - 19:28

Emma:

Hee kirsten,

wat zie je er schattig uit in die kurta!! haha... :D it suites you perfectly!
    Foto's zijn ook om jaloers op te zijn, echt super allemaal!!
    Enjoy enjoy enjoy ennuh niet meer zolang wachten met de volgende blog he :P

xx Ems

• 20 December 2008 - 19:29

Petri:

Hey Kirsten,

Echt leuk om te lezen! En herkenbaar :).
    Die Kurtha moet alleen wel iets sexier kunnen lijkt me zo, maar deze is wel grappig, zeker met die rooie wangen!
    Echt super allemaal, schrijf maar snel weer een berichtje!
    Liefs Petri
    PS we missen je hier wel hoor, morgen FUSTdiner, daar hoor jij gewoon bij te zijn.

• 23 December 2008 - 10:38

Manon:

Heey,
    Wederom leuke avonturen om te lezen! Alvast fijne feestdagen,
    Liefs,
    Manon

• 23 December 2008 - 11:03

Heleen T:

eeeej kirsten,

Eindelijk eens een verhaal van je gelezen! En de foto's gezien natuurlijk! Mooi hoor! Leuk dat het lesgeven ook nog steeds bevalt.

dikke kus! en blijf genieten! fijne kerst in het warme india!

• 23 December 2008 - 11:23

Mama:

Hoi Kirsten,

Ik weet niet hoe je Kerst zal gaan vieren, maar het zal vast wel weer een bijzondere ervaring erbij zijn. Ook de drempel over naar het nieuwe jaar daar ver weg is een aparte belevenis.
    Vertel er maar over in je volgende stukje.
    Natuurlijk moet ik je van Oma ook de groeten doen en een goed nieuw jaar wensen. Heb je nog nieuwe wensen voor 2009 of is alles wat er te wensen valt voorbij gekomen?
    Een fijne kersttijd en een gezond en gelukkig 2009 toegewenst.

Groeten.

• 23 December 2008 - 11:30

Jo:

Olifant rijden is inderdaad erg leuk! Je moet dit eens proberen met vier personen in een mand boven op de olifant waarbij aan de ene kant twee schrielhannesen zitten en aan de andere kant twee erg dikke Duitsers. Zelfs een olifant heeft het er dan erg moeilijk mee. De tijd gaat wel erg snel. Voor je het weet benje terug en gaat het werkzame leven beginnen.

• 02 Januari 2009 - 11:35

Tante Tineke:

hoi Kirsten,

Leuk om je berichtjes en je foto's te zien. Deze ervaring nemen ze je nooit meer af! Geniet er nog maar van de komende twee maanden. We hopen in de toekomst ook Nepal eens te bezoeken.

Groetjes vanuit Middelburg, ook van oom Anne, Freija en Thyra